DELFT - TU Delft en onderzoeksinstituut TNO beschikken sinds woensdag over een ruimtekoepel, die het licht van zon, maan en sterren opvangt.

De koepel leidt dit licht door naar een vacuümketel, waarin de condities van het heelal nagebootst kunnen worden. Dat maakt het mogelijk om in Delft extreem gevoelige ruimtevaartapparatuur te testen.

De ruimtekoepel staat bovenop het gloednieuwe Van Leeuwenhoek Laboratorium, dat woensdag door minister Ronald Plasterk van Wetenschap wordt geopend.

Het laboratorium is een initiatief van de TU en TNO samen en is voornamelijk bestemd voor nanotechnologisch onderzoek ofwel onderzoek naar minuscuul kleine toepassingen.

Zo kan in het laboratorium worden geëxperimenteerd met onderdelen die kleiner zijn dan 10 nanometer en die bestemd zijn voor de nieuwe generatie mobiele telefoons, aldus een woordvoerder van de TU.

Cleanrooms

Het Van Leeuwenhoek Laboratorium beschikt over 3000 vierkante meter aan 'cleanrooms' (stofvrije ruimtes) en 6000 vierkante meter aan trillingsvrije laboratoria. In het gebouw zullen naar verwachting zo'n driehonderd mensen kunnen werken.

Nanotechnologie wordt zowel door wetenschappers als door het bedrijfsleven gezien als de kennisindustrie van de toekomst.