OSS - In de buurt van Nederlands grootste grafheuvel in Oss hebben archeologen nog een groot en rijk vorstengraf ontdekt.

Samen met meerdere grafheuvels rond knooppunt Paalgraven op de A50 en A59 vormden ze enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling een uniek uitgestrekt ritueel landschap. De Osse gemeentearcheoloog Richard Jansen heeft dat woensdag gezegd op basis van de uitkomsten van jarenlang bijzonder onderzoek.

Het beroemde vorstengraf in Oss werd al in 1933 opgegraven. Het nieuwe graf uit de vroege IJzertijd is recent ontdekt, ligt een paar honderd meter verderop en is niet veel kleiner.

Röntgenonderzoek

Door röntgenonderzoek in een laboratorium kwamen 525 minuscule, fragiele bronzen elementen tevoorschijn uit de grond die onder de brandstapel was weg gegraven. Ze vormden vermoedelijk de versierselen van een paardenspan dat als grafgift samen met de overledene is gecremeerd.

Zijn as werd in een fraaie aardewerken urn bijgezet in de grafheuvel van 40 meter doorsnee en anderhalve meter hoogte. ''Het beeld dat in de regio rond die tijd alleen maar arme boeren leefden klopt niet helemaal'', aldus Jansen.

Vooraanstaand

Het praalgraf wijst erop dat de jongeman (tussen 25 en 40 jaar oud) een vooraanstaand persoon was en derhalve spreken de onderzoekers over een nieuw vorstengraf. De wetenschappers hebben niet kunnen vaststellen welk van de twee vorsten eerder leefde.

Museum Jan Cunen in Oss opent donderdag een tentoonstelling over de recente opgravingen. De gemeente wil de grafheuvels en het landschap herstellen en vanaf 2010 openen voor bezoekers.