OSNABRUCK -Volgens onderzoekers brengt de kruising van een grizzly en een ijsbeer een opmerkelijke mix tussen de twee dieren teweeg. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Duitse wetenschappelijke tijdschrift Der Zoologische Garten, dat vrijdag is verschenen.

De nieuwe soort is kleiner dan de ijsbeer, maar groter dan de grizzlybeer. De nek is langer, zoals bij een ijsbeer, maar de schouders lijken weer meer op die van bruine beren. Het opvallendst is volgens de wetenschappers de samenstelling van de haren van de gemengde beer.

Die zijn deels hol, zoals bij ijsberen en deels gevuld, zoals bij bruine beren.

Qua gedrag lijken de dieren het meest op ijsberen. Als een 'ijsgrizzly' een groot wiel of een vat krijgt om mee te spelen, dan wordt daarop gestampt met de voorpoten zoals ijsberen ook doen.

Daarnaast schudden ze met lege zakken, net als ijsberen doen met hun prooi. Bruine beren schudden niet op die manier. Liggen doet de kruising met de achterpoten naar achteren, wederom net als de ijsbeer.

Mengvorm

De onderzoekers bekeken de bouw en het gedrag van twee ijsgrizzly's die meteen na de geboorte werden weggehaald bij hun soortgenoten. Deze mengvorm komt niet vaak voor: wereldwijd leven er slechts zeventien van deze beren. Een zo'n beer leefde in het wild, maar die werd in 2006 doodgeschoten.

Het is nog niet duidelijk of de soort vruchtbaar is. Het mannetje is gesteriliseerd en van het vrouwtje moet het nog blijken. In de natuur komt het vaker voor dat een gekruist dier onvruchtbaar is, zoals bij muilezels (jong van een ezelin en een paardenhengst).

IJsberen en bruine grizzlyberen zijn verre familie van elkaar. Tussen de 200.000 en 300.000 jaar geleden zijn de soorten gesplitst en is de ene tak naar de pool getrokken, terwijl de andere tak in de bossen bleef, aldus de BBC.