Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Blijven liggen na kunstmatige inseminatie

AMSTERDAM - Wanneer vrouwen na een kunstmatige inseminatie met opgetrokken benen een kwartier op hun rug blijven liggen, hebben ze 50 procent meer kans om zwanger te worden.
Door ANP

Dat blijkt uit onderzoek onder vierhonderd vrouwen die met een injectiespuit sperma direct in de baarmoeder kregen ingespoten, de zogenoemde IUI-procedure.

Het onderzoek werd uitgevoerd door gynaecologe-in-opleiding Inge Custers van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De resultaten staan vrijdag op de website van het toonaangevende British Medical Journal (BMJ).

Succespercentage

Doel van het onderzoek was om na te gaan hoe het succespercentage van IUI (Intra-Uterine Inseminatie) kan worden verhoogd. In Nederland ondergaan jaarlijks 30.000 vrouwen een dergelijke procedure.

Bijna vierhonderd vrouwen met een vruchtbaarheidsprobleem werd gevraagd mee te doen. De helft van hen moest na de kunstmatige inseminatie op de rug blijven liggen; de andere helft werd verzocht direct op te staan.

Liggers

Onderzoekster Custers concludeerde na afloop dat de kans op zwangerschap bij de liggers anderhalf keer zo groot was. Van deze groep werd 27 procent zwanger na de IUI-procedure. Van de groep vrouwen die meteen opstonden, raakte 18 procent in verwachting.

Custers erkent dat de rustperiode van een kwartier een druk legt op de toch al drukbezette praktijkruimten.

''Maar het zal op de lange duur zeker voordelig zijn. Hoe groter het succes bij de eerste keer, hoe minder vaak paren immers hoeven terug te komen voor een vervolgpoging'', meent ze.

Aanbevolen artikelen