AMSTERDAM – Vogels kunnen in de lucht navigeren, omdat ze magnetische velden met hun ogen kunnen waarnemen. Dat zou blijken uit een studie van Duitse wetenschappers.

Onderzoekers van de Universiteit van Oldenburg knipten bij enkele roodborstjes een zenuw doormidden, waardoor een hersengebied lam kwam te liggen met de naam cluster N.

Dat hersendeel zorgt er volgens sommige onderzoekers voor dat de vogels magnetische velden kunnen detecteren aan de hand van informatie die binnenkomt via hun ogen.

Bij een andere groep roodborstjes werd een zenuw gesaboteerd die er mogelijk voor zorgt dat de dieren magnetische deeltjes kunnen detecteren met hun neusgaten.

Neusgaten

Uit het onderzoek bleek dat alleen de vogels met een gesaboteerd zichtveld niet meer in staat bleken om hun weg te vinden in de lucht, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

De roodborstjes waarbij de zenuw was doorgesneden die contact stond met de neusgaten hadden daarna geen enkel probleem met navigatie.

Magnetisch veld

De details van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Wetenschappers gaan er al langer vanuit dat vogels navigeren met behulp van het magnetisch veld van de aarde. Volgens de Duitse onderzoekers suggereert hun experiment dat vogels uitsluitend hun ogen gebruiken om magnetische deeltjes te detecteren.

Kompasinformatie

“De resultaten van dit onderzoek vergroten de mogelijkheid dat dit deel van het visuele systeem vogels om magnetische ‘kompasinformatie’ te zien”, aldus de onderzoekers.