AMSTERDAM – Het brein reageert effectiever op menselijke stemmen dan op andere omgevingsgeluiden. Dat hebben Schotse onderzoekers vastgesteld met een experiment.

De wetenschappers van de Universiteit van Glasgow lieten 32 vrijwilligers luisteren naar menselijke stemmen en andere omgevingsgeluiden zoals het gefluit van vogels.

De proefpersonen hadden allemaal een kapje op waarmee doormiddel van een EEG werd gemeten hoe snel en hoe sterk hun hersenen op de geluiden reageerden.

Reactie

Uit het onderzoek bleek dat het menselijk brein binnen 0,2 seconde reageert op stemgeluiden. De reactie die in de hersenen van de proefpersonen werd gemeten, was na het horen van een stem veel krachtiger dan na het horen van andere omgevingsgeluiden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Neuroscience.

Communicatie

Volgens de onderzoekers worden stemgeluiden waarschijnlijk sneller verwerkt door het brein als gevolgd van  de menselijke manier van communiceren.

“De sociale interacties van mensen zijn afhankelijk van gezichtsuitdrukkingen en stemgeluiden”, zo verklaart onderzoeker Ian Charest op nieuwssite Physorg.com. “Daarom heeft ons brein waarschijnlijk het vermogen ontwikkeld om stemgeluiden heel snel en efficiënt te verwerken.”