AMSTERDAM – Een specifieke genafwijking verklaart mogelijk waarom sommige mensen buitengewoon veel problemen hebben met autorijden. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Onderzoekers van de universiteit van Californië lieten enkele tientallen mensen een rijtest ondergaan in een simulator.

Sommige proefpersonen hadden een afwijking in een gen dat verantwoordelijk is voor de productie van het eiwit BDNF. Die stof wordt geassocieerd met het geheugen en het gevoel voor coördinatie.

Mensen die als gevolg van de genafwijking minder van het eiwit produceerden, bleken ongeveer 20 procent slechter te presteren tijdens de rijtest dan andere proefpersonen.

Moeilijke bochten

Ze waren minder goed in staat om moeilijke bochten te nemen in de autorijsimulator. Ook bleken ze het parcours vier dagen na de eerste test minder goed te hebben onthouden, dan mensen die geen afwijking aan het betreffende gen hadden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cerebral Cortex.

Volgens hoofdonderzoeker Steven Cramer suggereren de resultaten van het experiment dat mensen met de onderzochte genafwijking verantwoordelijk zijn voor meer ongelukken in het verkeer.

Ongelukken
 

“Ze maken van het begin af aan meer fouten en vergeten steeds meer van wat ze hebben geleerd”, zo verklaart Cramer op de Amerikaanse nieuwssite ABC News. “Het zou interessant zijn om de genen van mensen die betrokken raken bij auto-ongelukken te controleren op deze afwijking.”

Overigens schatten de wetenschappers dat ongeveer 30 procent van alle autobestuurders last heeft van de onderzochte genmutatie.