AMSTERDAM - Astronomen, onder wie de Amsterdamse hoogleraar Ralph Wijers, zijn op het verste object in het heelal gestuit.

Het is een zogenoemde gammaflits, een van de helderste en krachtigste explosies in het universum.

De gammaflits GRB 090423 deed zich 630 miljoen jaar na de oerknal voor, een periode die wetenschappers ook wel de 'donkere middeleeuwen van het heelal' noemen.

De bevindingen van de groep astronomen staan donderdag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Swift-satelliet

GRB (Gamma Ray Burst) 090423 werd op 23 april van dit jaar waargenomen door de Swift-satelliet van NASA. De flits is het gevolg van een exploderende reuzenster.

Astronomen noemen het verschijnsel ook wel een nagloeier. Dat GRB 090423 alleen met infrarood was te zien, betekent dat de flits van zeer ver kwam, dus zeer oud is.

De ster explodeerde op het moment dat het heelal nog maar 5 procent van zijn huidige leeftijd had.

Samenstelling

Dat het nog jonge heelal te boek staat als de kosmische donkere middeleeuwen, heeft te maken met de samenstelling van het universum. Dat bestond uit een ondoordringbaar mengsel van elektronen, waterstof en helium.

Nadat het uv-licht van de eerste sterren het waterstofgas had geïoniseerd (het onttrekken van een elektron uit een atoom) kreeg het heelal het karakter van de huidige intergalactische ruimte.

Een verre oude gammaflits is voor astronomen daarom van groot belang om meer te weten te komen uit die vroege periode van het heelal, relatief kort na de oerknal.