DEN HAAG - Een val of klap op het hoofd kan ernstige schade toebrengen aan de hersenen. Toch gaan veel mensen na zo'n smak niet naar de dokter. De Hersenstichting vindt dat de kans op hersenbeschadiging ernstig wordt onderschat.

Donderdag start de stichting een campagne om mensen te informeren over de risico's.

De Hersenstichting wijst vooral ouderen op de gevaren van een hersenschudding. Per jaar lopen er volgens de stichting ruim 85.000 Nederlanders hersenletsel op als gevolg van een smak tegen het hoofd. Ongeveer de helft daarvan is zestigplusser.

Klachten komen later

Volgens de stichting doen deze mensen er goed aan om snel bij de dokter langs te gaan. Zelfs mensen die na een klap of val op het hoofd niet direct klachten hebben, lopen een risico.

Een dag na het incident bestaat nog steeds een kans dat er sprake is van een hersenbeschadiging. Zelfs dan kunnen mensen nog in coma raken, aldus de Hersenstichting.

Bewustzijn verliezen

Vaak wordt hersenletsel veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een val of geweld. In de meeste gevallen verliezen de betrokkenen na het ongeval even het bewustzijn en hebben ze verder geen ernstige klachten, stelt de Hersenstichting.

Ze gaan naar huis zonder een arts te raadplegen. Bij zestigplussers is het risico extra groot omdat zij meer dan jongeren bloedverdunners slikken.

Ook verliezen ze sneller het evenwicht waardoor ze vaker ongelukkig komen te vallen.