UTRECHT - Mensen die rouwen om een dierbare, kunnen gevoelens van eenzaamheid letterlijk van zich afschrijven. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van psychologe Karolijne van der Houwen aan de Universiteit Utrecht.

''Wanneer mensen schrijven over stressvolle gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt, kan dat positieve gevolgen hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid'', aldus Van der Houwen, die stelt dat schrijven over het overlijden van een dierbaar persoon eerder nog weinig effect leek te hebben.

Zij deed onderzoek onder mensen die hun partner, kind, ouder, broer of zus hadden verloren. Ze maakte een interventie die bestond uit vijf specifieke schrijfopdrachten. De tussenkomst werd tijdens onderzoek via internet getest.

Eenzaamheid

''Schrijven bleek gevoelens van emotionele eenzaamheid te verminderen en het ervaren van positieve emoties te vergroten, effecten die deels tot stand kwamen doordat mensen die schreven, minder gingen piekeren over hun verlies.

Hoewel deze effecten niet groot waren, hielden ze wel over langere tijd (vijf maanden) stand'', aldus Van der Houwen.

Problemen

Het schrijven beïnvloedde echter niet de gevoelens van rouw en depressie. Volgens Van der Houwen is het niet zo dat alleen specifieke groepen rouwende mensen, zoals kwetsbare personen en personen die flinke problemen ondervinden bij het verwerken van hun verlies, profiteren van het schrijven.