AMSTERDAM - Het laten zetten van een tongpiercing kan een dodelijke breininfectie veroorzaken. Dat beweert een wetenschapper die het overlijden heeft bestudeerd van een man met een tongpiercing.

De 22-jarige man uit Israël overleed enkele weken nadat hij een tongpiercing had laten zetten aan de gevolgen van meerdere abcessen in zijn brein.

Onderzoeker Joel Herskovitz van het Rambam Health Care Center vermoedt dat een infectie in de tong van de man zich via zijn bloedbaan heeft verspreid naar zijn hersenen. In het brein van de patiënt werden ziektekiemen uit zijn tong aangetroffen.

Tandvlees

Het is voor het eerst dat een tongpiercing wordt geassocieerd met een breininfectie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschapelijk tijdschrift Archives of Neurology.

Uit eerdere studies is al wel gebleken dat een tongpiercing relatief vaak leidt tot infecties in tong, keel en tandvlees.

Afraden

“Het zetten van piercings in de mond verhoogt het risico op infecties”, zo verklaart wetenschapper Damien Walmsley op BBC News in een reactie op de nieuwe studie. “De boodschap is duidelijk: het laten zetten van orale piercings moet worden afgeraden.”