AMSTERDAM – Een Deense en een Japanse wetenschapper hebben de zeer opmerkelijke theorie opgevat dat de grootste deeltjesversneller ter wereld wordt gesaboteerd door tijdreizende Higgs-deeltjes.

De theoretische natuurkundigen Holger Bech Nielsen en Massaao Ninomiya doen hun opmerkelijke verklaring voor de problemen met de Large Hadron Collider uit de doeken in een wetenschappelijke paper.

Hun hypothese richt zich op het Higgs-deeltje, een mysterieus deeltje dat alleen nog in theorie bestaat en andere deeltjes hun massa geeft.

Grootvader

Door met behulp van de deeltjesversneller in Genève protonen op elkaar te laten botsen zou dit deeltje voor het eerst gevonden moeten worden.

Nielsen en Ninomiya suggereren echter dat Higgs-deeltjes in staat zijn om terug in de tijd te reizen en te verhinderen dat de Large Hadron Collider ze zichtbaar maakt.

Het proces zou vergelijkbaar zijn met een tijdreiziger die terug in de tijd gaat om zijn grootvader te doden, zodat hij zelf ook niet meer kan bestaan.

God

“Het is onze voorspelling dat alle machines die Higgs-deeltjes produceren ongeluk zullen hebben”, zo verklaart Nielsen in de New York Times.

De wetenschapper denkt met zijn theorie zelfs te kunnen aantonen dat er een god bestaat. “Je kunt bijna zeggen dat we een model hebben voor god”, aldus Nielsen. “We vermoeden dat hij Higgs-deeltjes haat en probeert om ze te vermijden.”

Herstart

De theorie van Nielsen en Ninomiya wordt vooralsnog niet serieus genomen door andere wetenschappers.

De Large Hadron Collider ligt sinds vorig jaar stil, omdat magneten in het apparaat oververhit zijn geraakt. Volgens de planning zal de deeltjesversneller op 4 november weer worden gestart.