AMSTERDAM - Kinderen kunnen hun verbeeldingskracht mogelijk gebruiken om pijnklachten te verdrijven. Dat zou blijken uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers van Duke University en de universiteit van North Carolina hebben een cd ontwikkeld met oefeningen waarmee kinderen worden gestimuleerd om pijnklachten met behulp van verbeeldingskracht te bestrijden.

Tijdens de oefeningen moeten luisteraars zich bijvoorbeeld voorstellen dat ze op een wolk drijven, of dat ze een denkbeeldig voorwerp over hun buik wrijven waarmee ze een barrière tegen pijn opwerpen.

Bij een proef onder enkele tientallen kinderen die regelmatig last hadden van buikpijn, bleek dat ruim 70 procent baat had bij de oefeningen op de cd.

Lange term

De kinderen die verbeeldingskracht gebruikten om pijn te bestrijden, bleken ook op de lange termijn minder klachten te hebben.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

De wetenschappers kunnen niet precies aangeven hoe de geteste technieken de pijnklachten van de kinderen beïnvloeden. Ze vermoeden dat de oefeningen vooral invloed hebben op stress die pijn veroorzaakt.

Fantasie

Volgens de onderzoekers werkt pijnbestrijding door verbeeldingskracht bij jeugdige patiënten beter dan bij volwassenen.

“Kinderen zijn erg goed in het gebruiken van fantasie”, zo verklaart de Nederlandse hoofdonderzoekster Miranda van Tilburg op BBC News. “Als je deze technieken gebruikt bij volwassenen, moeten zij eerst door een barrière heen breken.”