AMSTERDAM – Het verval van de Maya-cultuur was deels te wijten aan de landbouwmethodes van het volk. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Onderzoekers van de NASA berekenden met computersimulaties de invloed van ontbossing op klimaatsverandering in de tijd van de Maya’s.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de Maya’s vaak bijna alle bomen kapten rondom hun steden om akkers aan te leggen, zodat er maïs voor de bevolking kon worden verbouwd. Ook sneuvelden er veel bomen om bouwmaterialen te maken voor de bouw van tempels.

De grote droogte die optrad in de tijd dat de Maya-cultuur ten onderging is daardoor waarschijnlijk drastisch verergerd, zo concluderen de onderzoekers.

Slechtste scenario

“We hebben het beste scenario en het slechtste scenario gemodelleerd: geen ontbossing en totale ontbossing van het gebied waar de Maya’s woonden ”, zo verklaart hoofdonderzoeker Tom Sever op nieuwssite Physorg.

“De resultaten waren erg verrassend. Het verlies van alle bomen zou een temperatuurstoename van 3 tot 5 graden hebben veroorzaakt en een afname van regenval van 20 tot 30 procent.”

Verval

Volgens de onderzoekers kan het verval van de Maya-cultuur daarmee voor een groot deel worden verklaard.

“We suggereren met dit onderzoek dat het door ontbossing veroorzaakte verschil in temperatuur en de afname van regenval leidden tot zulke serieuze problemen dat veel maar niet alle stadstaten van de Maya’s in verval raakten”, aldus onderzoeker Robert Griffin.