AMSTERDAM - Kraaiachtigen begrijpen de werking van de zwaartekracht beter dan jonge kinderen en chimpansees. Dat beweren Britse wetenschappers naar aanleiding van een nieuw experiment met roeken.

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge en de universiteit van Queen Mary toonden een groep roeken (kraaiachtigen) enkele foto’s van gebeurtenissen die volgens de natuurkundewetten onmogelijk zijn.

Zo kregen de vogels een met de computer bewerkte afbeelding te zien waarop een ei boven een tafel zweefde.

De roeken keken tijdens het experiment veel langer naar dit soort onmogelijke afbeeldingen dan naar foto’s van realistische situaties, zoals een ei dat gewoon op tafel lag. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Baby's

Volgens de wetenschappers suggereert hun onderzoek dat de vogels de wetten van de zwaartekracht begrijpen.

Gelijksoortige experimenten wezen eerder uit dat de aandacht van chimpansees en menselijke baby’s van zes maanden nog niet wordt getrokken door afbeeldingen die volgens de natuurkundewetten onmogelijk zijn.

Redeneren

De conclusies van het experiment met de kraaien ondersteunen eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat kraaiachtigen in staat zijn om complexe problemen op te lossen door te denken in termen van oorzaak en gevolg.

De volledige resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.