AMSTERDAM – Italiaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om de lijkwade van Turijn na te maken met materialen en technieken die in de middeleeuwen al beschikbaar waren.

Onderzoekers van de universiteit van Pavia gebruikten bij het maken van hun vervalsing een linnen kleed dat was geweven met een middeleeuwse techniek.

Ze wasten en verhitten het linnen om het ouder te laten lijken. Vervolgens gebruikten ze het pigment rode oker om een afbeelding van een gekruisigde man in het doek te maken.

Volgens de wetenschappers bewijst de reproductie definitief dat de lijkwade van Turijn een vervalsing is uit de middeleeuwen. Ze presenteren hun bevindingen komend weekend op de conferentie CICAP.

Jezus

Sommige Christenen geloven dat de lijkwade van Turijn het kleed is waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis werd genageld. Zijn bloed zou een afdruk van zijn lichaam en gezicht hebben nagelaten in het doek.

Eerder werd met koolstofdatering echter al bepaald dat het linnen doek uit de periode tussen 1260 en 1390 na Christus stamt.

Mysterie

Wetenschappers konden lange tijd niet met zekerheid bepalen hoe de afbeelding van de man met de technieken van die tijd op het kleed werd gemaakt.

De Italiaanse onderzoekers menen dat laatste mysterie nu te hebben opgelost. “Onze onderzoeksresultaten laten duidelijk zien dat de afbeelding kan worden gemaakt met goedkope materialen en een behoorlijk simpele procedure”, zo verklaart hoofdonderzoeker Luigi Garlaschelli op BBC News.

Overtuigen

De wetenschapper gelooft overigens niet dat hij met zijn experiment iedereen ervan zal overtuigen dat de lijkwade van Turijn een vervalsing is.

“Als er mensen zijn die nog niet waren overtuigd door de koolstofdatering, dan zullen ze mij vast ook niet geloven”, aldus Garlaschelli.