DARWIN - De zonnewagen Nuna5 is zaterdagavond (lokale tijd) tijdens een testrit in Australië behoorlijk beschadigd geraakt. De auto raakte met een snelheid van 110 kilometer per uur door vermoedelijk een klapband onbestuurbaar en eindigde in de berm.

De coureur bleef ongedeerd en kon zelf uitstappen, zo maakte teamleider Rein van den Eijnde zondag bekend.

Studenten van de TU Delft bereiden zich met hun Nuna5 voor op de World Solar Challenge, een 3000 kilometer lange race van Darwin naar Adelaide. Aan de wedstrijd, die op 25 oktober van start gaat, doen 45 wagens mee.

Nederland is naast de TU Delft vertegenwoordigd door de Universiteit Twente. Al vier keer won de Delftse energiezuinige auto de World Solar Challenge.

Chassis

Uit eerste onderzoek blijkt dat het chassis van Nuna5 is beschadigd, net als een aantal mechanische onderdelen en een klein gedeelte van het zonnepaneel. Van den Eijnde rekent erop dat de auto gewoon kan meedoen aan de lange afstandsrace.

Veertien studenten van de TU Delft hebben de afgelopen jaar intensief gebouwd aan de wagen. Ze maken gebruik van zonnetechnologie uit de ruimtevaart.

Speciaal voor de wagen zijn de zonnecellen geschikt gemaakt voor gebruik op aarde, waar het licht door filtering van de atmosfeer net iets anders is dan in de ruimte.

Lees alles over de Nuna5 op onze bijlage