AMSTERDAM - Baarmoederhalskanker is zo goed als uit te bannen. Dat heeft prof. dr. Chris Meijer van de afdeling pathologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam vrijdag gezegd.

Nu krijgen ongeveer 620 vrouwen per jaar deze kankersoort. Per jaar overlijden ongeveer tweehonderd vrouwen.

Met een verbeterde methode om het zogenoemde 'uitstrijkje' uit te voeren, zou volgens Meijer het aantal gevallen van baarmoederhalskanker fors kunnen worden teruggebracht.

Ook zou het volgens hem helpen als de overheid een soort thuistest invoert, waarmee vrouwen zelf een uitstrijkje kunnen maken dat ze vervolgens zelf naar een laboratorium moeten opsturen.

Vrouwen

Een deel van de vrouwen die nu niet reageren op de uitnodiging van de overheid om bij de dokter een uitstrijkje te laten maken, zou op die manier kunnen worden bereikt.

Meijer schat dat met de thuistests ongeveer honderd gevallen van baarmoederhalskanker kunnen worden voorkomen.

Blote oog

Het uitstrijkje wordt nu geanalyseerd door deskundigen met het blote oog, via een microscoop. De professor pleit voor de invoering van een nieuwe dna-methode die naar zijn mening veel effectiever is.

Hij verwacht dat hiermee ongeveer 75 extra tumoren zouden kunnen worden voorkomen.

Vaccineren

Samen met een andere maatregel die de overheid kort geleden heeft ingevoerd, namelijk het vaccineren van jonge meisjes tegen de kanker, zou de ziekte zo goed als kunnen verdwijnen, verwacht de patholoog.

De Gezondheidsraad beraadt zich op de mogelijkheden om de screening op baarmoederhalskanker te verbeteren.