AMSTERDAM - Kinderen die elke dag snoepen, vertonen op latere leeftijd vaker gewelddadig gedrag. Dat beweren Britse onderzoekers in een controversiële studie.

De onderzoekers van Cardiff University deden onderzoek naar het snoepgedrag van 17.500 mensen.

Ze ontdekten dat proefpersonen die op latere leeftijd waren veroordeeld voor geweldsmisdrijven in 69 procent van alle gevallen elke dag snoep hadden gegeten als kind.

Van de mensen die geen gewelddadig verdrag vertoonden, bleek slechts 49 procent elke dag te hebben gesnoept in zijn of haar kinderjaren.

Impulsief

Volgens de onderzoekers suggereert de studie dat het dagelijks nuttigen van snoep als kind relatief vaak leidt tot gewelddadig gedrag op latere leeftijd.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift British Journal of Psychiatry.

“De beste verklaring die wij kunnen bedenken is dat het veelvuldig geven van snoep en chocola aan kinderen er voor zorgt dat ze niet leren om te wachten op iets dat ze graag willen hebben”, zo verklaart hoofdonderzoeker Simon Moore op BBC News.

“Dat zorgt er mogelijk voor dat deze mensen later meer impulsief gedrag vertonen, wat weer wordt geassocieerd met criminele vergrijpen." 

Geen verband

Andere wetenschappers bestrijden de directe link tussen snoepgedrag en gewelddadigheid die wordt gelegd in het onderzoek.

Het is volgens hen goed mogelijk dat kinderen met gedragsproblemen gewoon vaker snoep ontvangen van hun ouders, omdat ze anders vervelend worden. Diezelfde gedragsproblemen zouden later kunnen leiden tot gewelddadige uitbarstingen.