AMSTERDAM - Wetenschappers uit Hongarije hebben een gen ontdekt dat mogelijk een rol speelt bij de ontwikkeling van zowel creativiteit als psychische stoornissen.

De onderzoekers van Semmelweis University brachten de creativiteit van een groep van 128 mensen in kaart met een uitgebreide test.

De proefpersonen moesten bijvoorbeeld ongewone vragen beantwoorden, zoals: ‘wat zou er gebeuren als de wolken met touwtjes aan de aarde vast zaten?' Ook werd er gekeken naar de creatieve prestaties in hun professionele carrière.

Psychische stoornissen

De deelnemers die de grootste creativiteit vertoonden, bleken bovengemiddeld vaak te beschikken over het gen neureguline 1.

Een bepaalde variant van dat gen wordt al langer geassocieerd met de ontwikkeling van psychische aandoeningen zoals schizofrenie en bipolaire stoornissen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Voordelig

Volgens de Hongaarse onderzoekers toont de studie voor het eerst aan dat een genetische variant die psychische stoornissen kan veroorzaken soms ook voordelige effecten heeft op iemands persoonlijkheid.

“Dit gen wordt losjes geassocieerd met zware mentale stoornissen, maar het is ook aanwezig in het lichaam van veel gezonde mensen”, aldus hoofdonderzoeker Szabolcs Kéri op de nieuwssite Physorg.com. “Het voordeel is dat het ons waarschijnlijk helpt om creatiever te denken.”

Evolutie

De studie verklaart volgens Kéri ook waarom sommige genen die kunnen leiden tot psychische ziektes in de loop van de evolutie niet zijn verdwenen. “Omdat ze ook voordelige effecten hebben, overleven deze genen waarschijnlijk de evolutionaire selectie en blijven ze aanwezig in onze genenpool.”