AMSTERDAM - Een man voelt zich energieker en alerter na een gesprekje met een aantrekkelijke vrouw. Dat suggereert een nieuw Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers van de universiteit van Californië lieten 149 mannelijke studenten praten met een aantrekkelijke vrouw of een man van hun eigen leeftijd.

Vervolgens moesten de deelnemers aan het experiment wat speeksel afstaan, dat onmiddellijk werd getest op hormoonwaardes.

Uit het onderzoek bleek dat de mannen die met een aantrekkelijke vrouw hadden gesproken gemiddeld 14 procent meer testosteron en 48 procent meer cortisol hadden aangemaakt.

Levendig

Na een gesprekje met een andere man zakten diezelfde hormoonwaardes echter met respectievelijk 2 en 7 procent.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Volgens wetenschappers bewijst het onderzoek dat mannen zich door een gesprek met een aantrekkelijke vrouw levendig en actief gaan voelen.

Minder stress

Hogere testosteronwaardes worden geassocieerd met betere seksuele prestaties, maar ook met een energiek gevoel. Het hormoon cortisol maakt mensen alerter en helpt bij het omgaan met stress.

“Beide hormoonwaardes namen toe als de mannen met vrouwen spraken”, zo verklaart hoofdonderzoeker James Roney in de Britse krant The Daily Telegraph. “Maar de waardes zakten juist als ze met andere mannen in gesprek gingen.”