AMSTERDAM – Mannen maken meer testosteron aan wanneer ze een computerspel winnen van een vreemde, dan wanneer ze een vriend verslaan. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.   

Onderzoekers van de universiteit van Missouri lieten 42 proefpersonen het oorlogsspel Unreal tegen elkaar spelen op de computer.

De deelnemers aan het experiment bleken in verhouding meer testosteron aan te maken tijdens een spel tegen iemand die ze niet persoonlijk kenden.

Als de gamers echter speelden tegen een teamgenoot met wie ze vooraf hadden geoefend, daalde de testosteronwaarde in hun lichaam razendsnel.

Gevecht

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Evolution and Human Behaviour.

Volgens de onderzoekers suggereert het experiment dat tijdens het spelen van een computerspel hetzelfde biologische mechanisme in werking treedt als in gevechtssituaties. De aanmaak van testosteron zorgt er tijdens gevechten voor dat mannen agressiever worden.

Evolutie

De productie van testosteron blijkt nu te worden verstoord, wanneer mannen het opnemen tegen hun vrienden. Volgens hoofdonderzoeker David Geary is dat effect evolutionair bepaald.

“In een serieus gevecht tegen mensen van een andere groep loont het om al je rivalen uit te schakelen”, zo verklaart Geary in het Britse tijdschrift New Scientist. “Maar het is niet handig om mensen uit je eigen groep van je te vervreemden.”  

Sporters

Het is voor het eerst dat wetenschappers aantonen dat mannen tijdens een ‘gevecht’ tegen vrienden minder testosteron aanmaken.

Het effect werd onderzocht bij gamers en niet bij sporters, omdat alleen lichaamsbeweging ook al leidt tot de aanmaak van testosteron en de onderzoeksresultaten daardoor zouden vertekenen.