AMSTERDAM - Het hoeft niet onvoordelig te zijn als de Mexicaanse griep nu snel door Nederland trekt. Dat zegt universitair docent Evolutionaire Epidemiologie Maarten Boerlijst van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens hem is het virus nu nog relatief mild, maar als het muteert kan het veel agressiever worden. Bovendien is de kans op verspreiding groter in het griepseizoen tijdens de winter, aldus Boerlijst.

Nederland zit nu nog in het voortraject van het pandemische griepvirus. Het zuidelijk halfrond heeft al te maken met de eerste griepgolf omdat het daar nu winter is.

Boerlijst: ''Die golf wordt hier pas verwacht in de late herfst of winter, het griepseizoen. Dan worden de echte eigenschappen van het virus ook helder.''

De verwachting is dat ongeveer 30 procent van Nederland besmet zal worden met de Mexicaanse griep.

Immuniteit

Boerlijst vindt het verstandig om de komende epidemie niet actief tegen te gaan, zodat er immuniteit bij de bevolking kan ontstaan tegen de nieuwe griep.

''Hierbij moeten natuurlijk wel de risicogroepen gevaccineerd worden'', aldus de docent. Hij doelt op baby's, zwakkeren en ouderen.

Overdreven

Een collega van Boerlijst aan de UvA, docent journalistiek Peter Vasterman stelt in een nieuwsbrief van de universiteit dat de Nederlandse media de aandacht voor de Mexicaanse griep hebben overdreven.

''Als lezer, luisteraar en kijker raak je de context kwijt waarin de risico's van de griep staan. Ook de vergelijking met andere virussen blijven zo onderbelicht. De gevaren worden overschat'', aldus Vasterman.

Hij vindt ook dat de media viroloog Ab Osterhaus te weinig kritische vragen hebben gesteld. De nuance kwam pas toen Roel Coutinho van het RIVM aan het woord werd gelaten, meent Vasterman.