AMSTERDAM - De Tyrannosaurus rex had een voorouder die slechts drie meter lang was en 65 kilo woog. Dat hebben wetenschappers afgeleid uit een fossiel dat is gevonden in China.

De overblijfselen van de kleine dinosauriër met de naam Raptorex kriegsteini zijn ongeveer 125 miljoen jaar oud.

Het fossiel suggereert dat het dier dezelfde lichaamskenmerken had als de Tyrannosaurus rex: een kop met een forse kaak, relatief kleine voorpoten en een gigantisch lijf met grote achterpoten.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Vreemde lichaamsvorm

Volgens onderzoekers van de universiteit van Washington en het American Museum of Natural History zou het dier wel eens de missing link kunnen zijn tussen de Tyrannosaurus rex en andere dinosauriërs.

De vondst van het fossiel zet de theorie over de evolutie van de reusachtige dinosaurus compleet op z’ n kop. Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat de vreemde lichaamsvorm van het dier een gevolg was van zijn grote formaat.

“Maar hier zien we een dier dat 90 tot 100 keer zo klein was als de Tyrannosaurus rex, ongeveer zo groot als een mens”, verklaart onderzoeker Stephen Brusatte op BBC News.

Wapens

“En toch had het dier alle lichaamskenmerken van de Tyrannosaurus: het grote hoofd, de sterke spieren en de kleine armpjes waarvan we dachten dat het een evolutionaire aanpassing was vanwege zijn grote lichaam.”

“Maar we kunnen nu dus vaststellen dat deze lichaamskenmerken al evolueerden als een efficiënte set wapens bij een roofdier dat honderd keer zo klein was als de Tyrannosaurus rex en 60 miljoen jaar eerder leefde”, aldus Brusatte.