AMSTERDAM - De Haasts arend was in staat om op mensen te jagen. Dat beweren wetenschappers uit Nieuw-Zeeland na bestudering van de overblijfselen van de inmiddels uitgestorven vogel. 

Onderzoekers van de universiteit van New South Wales in Australië maakten computerscans van enkele schedels, een bekken en een snavel van Haasts arenden.

Met die scans reconstrueerden ze de grootte van het lichaam en het brein van de vogel, die voornamelijk voorkwam in Nieuw-Zeeland. 

Het onderzoek suggereert dat de Haasts arend geen aaseter was, maar een roofdier dat het mogelijk ook had voorzien op mensen.

Grote prooien

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Vertebrate Paleontology.

De inmiddels uitgestorven Haasts arend woog ongeveer 18 kilo en het lichaam van het dier groeide in de loop van de evolutie veel sneller dan zijn brein, zo blijkt uit het onderzoek.

De omvang van de vogels nam toe met een factor van tien in een periode in het Pleistoceen die liep van 1,8 miljoen jaar tot 700.000 jaar geleden. Volgens de onderzoekers wijst de evolutie van het lichaam van de Haasts arend erop dat de vogelsoort zich aanpaste aan steeds grotere prooien.

Legendes

Hoofdonderzoeker Paul Scofield vermoedt dan ook dat er een kern van waarheid zit in legendes van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland over vogels die op mensen jaagden.

“De wetenschappelijke feiten ondersteunen de mythologie van de Maori over een legendarische wezen met de naam pouakai of hokioi”, aldus Scofield op Discovery News. “Dit was een gigantische vogel die vanuit de bergen op mensen af dook en in staat was om kleine kinderen te doden.”

De Haasts arend stierf vermoedelijk 500 jaar geleden uit, omdat het leefgebied van de vogel ingrijpend veranderde.