FRANKFURT - De befaamde Duitse filosoof Jürgen Habermas draagt zijn omvangrijke archief over aan de Goethe-universiteit in Frankfurt.

Dat heeft de 80-jarige wijsgeer per brief laten weten aan de leiding van de onderwijsinstelling, waar hij tot zijn emeritaat in 1994 hoogleraar was.

Habermas, die zich onder meer heeft beziggehouden met de gevolgen van de technologische ontwikkelingen voor de democratie, had een grote invloed op jonge geesteswetenschappers.

De universiteit bezit al het archief van filosofen van de neomarxistische Frankfurter Schule als Theodor Adorno, Max Horkheimer en Herbert Marcuse. De stukken bevinden zich in de universiteitsbibliotheek en het Instituut voor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek.

Uniek

Met het archief van Habermas is de onderwijsinstelling naar eigen zeggen in staat een uniek beeld te geven van de wetenschapsgeschiedenis en de ontwikkeling van de sociale wetenschappen in Duitsland.

Habermas bewaarde zijn archief tot nu toe in zijn huis in Starnberg. Het omvat niet alleen de concepten en manuscripten van zijn meer dan vijftig boeken maar ook zijn briefwisseling met wetenschappers. Archivarissen zullen het archief de komende jaren ontsluiten.