AMSTERDAM – Een hoog cholesterolgehalte kan er bij vrouwen mogelijk toe leiden dat ze minder snel zin krijgen in seks. Dat blijkt uit twee nieuwe onderzoeken uit Italië.

Wetenschappers van de universiteit van Napels ondervroegen een groot aantal vrouwen waarvan ongeveer de helft leed aan hyperlipidemie, een erfelijke aandoening waarbij er te veel cholesterol wordt aangemaakt in het bloed.

De vrouwen met de hoge cholesterolwaarden bleken minder snel opgewonden te raken en ook minder orgasmen te beleven dan de gezonde proefpersonen. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist

Diabetes

De onderzoekers stelden bij ruim 32 procent van de vrouwen met een verhoogd cholesterolgehalte zelfs een seksuele stoornis vast.

Bij een ander onderzoek aan de Universiteit van Milaan werd een verband gevonden tussen seksuele stoornissen bij vrouwen en de aandoeningen diabetes en obesitas, die vaak gepaard gaan met de aanmaak van meer cholesterol.

De resultaten van beide studies zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Sexual Medicine.

Erectie

Bij vrouwen was er nog nooit eerder een direct verband aangetoond tussen verminderde seksuele opwinding en cholesterol. De onderzoekers concluderen dat cholesterolverlagende medicijnen mogelijk kunnen helpen bij de behandeling van seksuele stoornissen bij vrouwen.

Het is al langer bekend dat een verhoogd cholesterolgehalte bij mannen vaak gepaard gaat met erectiestoornissen, omdat de opbouw van vetten de bloedtoevoer naar de penis verstoort.