AMSTERDAM – Er is een geheel nieuw gen geïdentificeerd, dat een hoger risico geeft op luchtwegovergevoeligheid.

Dat zeggen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De uitkomst wordt gepubliceerd in het gezaghebbende American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Door genetisch onderzoek is komen vast te staan dat het gen protocadherine 1 (PCDH1) het hogere risico op luchtweggevoeligheid veroorzaakt.

Astma

Het is voor het eerst dat het verband tussen dit gen en luchtwegovergevoeligheid is gelegd. Mensen die hier last van hebben, lopen een groter risico om astma te krijgen.

Luchtwegovergevoeligheid is de benauwdheid die ontstaat door het inademen van bijvoorbeeld koude lucht of rook. Bij sommige mensen leidt dit tot het samentrekken van de spieren rond de luchtwegen, die daardoor minder doorgankelijk worden. Luchtwegovergevoeligheid is een van de grootste risicofactoren voor astma.

Onderzoek

Het UMCG volgde tientallen jaren een groep van meer dan 200 astmapatiënten. Bij de kinderen en kleinkinderen van deze patiënten komt veel meer luchtwegovergevoeligheid en astma voor dan gemiddeld in de bevolking.