AMSTERDAM - Archeologen hebben een historisch schip uit het Buiten-IJ bij Amsterdam gevist. De bergingswerkzaamheden vonden de afgelopen dagen plaats.

Het laatste gedeelte van het wrak werd dinsdag uit het water gehaald. Dat zei stadsarcheoloog Jerzy Gawronski van het bureau Monumenten & Archeologie naar aanleiding van een bericht hierover in Het Parool

Het zogeheten waterschip zonk rond het jaar 1600. Waterschepen werden in die tijd veel gebruikt. Ze deden dienst als vissers- of als sleepboot.

Van het wrak is alleen de onderkant bewaard gebleven. Die was wel nog van voor- tot achtersteven intact.

Bijzondere vondst

Gawronski sprak van een ''heel bijzondere vondst''. Waterschepen kwamen vroeger veel voor, maar wetenschappers weten er nog niet zo veel vanaf.

Hoewel de archeologen het schip nu pas uit het water hebben gehaald, werd het al in 2007 ontdekt. Dat gebeurde tijdens baggerwerkzaamheden.

Om het wrak te kunnen bergen, moesten de archeologen het in meerdere stukken zagen; anders zou het uit elkaar vallen. De komende tijd gaan ze de verschillende delen op het land weer in elkaar zetten.

Belangstellenden

Mogelijk kunnen belangstellenden het schip komend weekeinde tijdens de Open Monumentendagen komen bekijken. Wetenschappers gaan het de komende tijd onderzoeken.

Wat er daarna mee gaat gebeuren, is nog onbekend. Het is namelijk erg duur om het hele wrak te conserveren.