AMSTERDAM – Het Amerikaanse Ministerie van Transport heeft een subsidie toegekend aan een bedrijf dat wegen wil bouwen van zonnepanelen.

Het bedrijf Solar Roadways heeft speciale zonnepanelen ontworpen van ongeveer 3,5 bij 3,5 meter, die het asfalt op autowegen zouden kunnen vervangen.

De panelen bestaan uit zonnecellen en glas en kunnen naar schatting 7,6 kilowattuur aan energie per dag leveren.

Solar Roadways heeft van de Amerikaanse regering 100.000 dollar ontvangen om een eerste prototype van een ‘zonneweg’ te bouwen, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Vierbaansweg

Een vierbaansweg die wordt opgebouwd uit de speciale zonnepanelen zou volgens de uitvinders ongeveer 500 huizen van stroom kunnen voorzien.

Als het hele Amerikaanse wegennetwerk wordt uitgerust met de zonnepanelen, kan in theorie zelfs worden voldaan aan de totale energievraag in de Verenigde Staten.

Lampjes

De ‘zonnewegen’ bevatten volgens het ontwerp ook lampjes, waarmee lijnen en verkeerstekens op de panelen kunnen worden 'getekend'. Verder kan de weg met behulp van verwarmingselementen worden verhit om problemen met ijzel en sneeuwval te voorkomen.

In de toekomst zou het zelfs mogelijk zijn om elektrische auto’s op te laden op de ‘zonnewegen’.

Brandstoffen

“Dit systeem zal uitgroeien tot een intelligente snelweg die ook dienst kan doen als een stroomnetwerk”, aldus directeur Scott Brusaw van Solar Roadways. “Het zal ons helpen om langzaam afstand te nemen van fossiele brandstoffen.”