AMSTERDAM – Britse onderzoekers hebben een nieuw soort rat met gigantische afmetingen ontdekt in een vulkaan in Papoea-Nieuw-Guinea

De nog onbekende rattensoort werd voor het eerst vastgelegd met een infrarood-camera tijdens de opnames van het BBC-programma Lost Land of the Volcano.

De dieren leven waarschijnlijk in de krater van de uitgedoofde vulkaan Mount Bosavi. Ze vallen vooral op door hun gigantische afmetingen.

Britse wetenschappers hebben inmiddels een levend exemplaar gevangen. Het dier is maarliefst 82 centimeter lang en weegt 1,5 kilo, zo meldt de BBC

Riolen

“Dit is een van de grootste ratten ter wereld”, aldus hoofdonderzoeker Kristofer Helgen van het Smithsonian Museum of National History. “Het is een echte rat, van het type dat je ook in de riolen van grote steden vindt.”

Het leefgebied van de reusachtige rat in Papoea-Nieuw-Guinea is echter zeer geïsoleerd. De krater van de vulkaan is ongeveer vier kilometer breed en omgeven door vulkanische muren van ongeveer een kilometer hoogte.

Nieuwe naam

Waarschijnlijk wordt het gebied zelden of nooit betreden door de plaatselijke bevolking. De dieren vertonen namelijk geen enkele angst voor mensen, zo blijkt uit een filmpje van de wetenschappers.

Het nieuw ontdekte dier wordt voorlopig aangeduid als de Bosavi bergwolrat. Er moet nog een wetenschappelijke naam voor de rat worden bedacht.