AMSTERDAM – Mensen die weinig worden gestoken door muggen, produceren over het algemeen zweet met een relatief zoete geur. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt. 

Onderzoekers van het onderzoeksinstuut Rothamsted Research namen zweet af bij een grote groep vrijwilligers, die enkele dagen geen parfum of deodorant hadden gebruikt.

Ze vergeleken het lichaamsvocht van de mensen die vaak werden gestoken door muggen met het zweet van de proefpersonen die bijna nooit doelwit van de insecten waren.

Muggenspray

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat mensen die weinig last hebben van muggenbeten in verhouding veel meer zoete stoffen in hun zweet produceren.

De zoete stoffen - die bekend staan als ketonen – kunnen volgens de wetenschappers ook dienst doen als anti-muggenspray.

Tijdens het onderzoek smeerden ze vijf soorten ketonen op de huid van enkele vrijwilligers, die normaal gesproken erg veel last hadden van muggen. Na die behandeling werden de proefpersonen echter nauwelijks meer gestoken.

Herkenning

“Een hoge concentratie van ketonen lijkt ervoor te zorgen dat muggen de geur van een mens niet meer herkennen”, aldus hoofdonderzoeker James Logan in de Britse krant The Daily Telegraph.

“Het zou ook kunnen dat mensen die veel van deze stoffen produceren, om de een of andere reden niet aantrekkelijk zijn voor muggen”, aldus Logan.  

De eerste muggenspray op basis van ketonen wordt op dit moment getest in Kenia en Brazilië. Volgens de onderzoekers zijn de eerste resultaten ‘veelbelovend’.