AMSTERDAM – Een van de meest zeldzame schildpaddensoort ter wereld, de Arakan bosschildpad, is in Myanmar door onderzoekers voor het eerst in het wild gezien, dat meldt Fox News.

Eerder werd gedacht dat de Arakan bosschildpadden niet meer bestonden. In 1994 werden er echter een aantal specimens gevonden in China.

Tot dat een team van de Wildlife Conservation Society (WCS) de vijf van de schilpadden ontdekte in een wildreservaat in Birma, was de soort nog nooit in het wild waargenomen.

De schildpadden zijn als ze volwassen zijn nog geen dertig centimeter groot en hebben een schild met zwarte spikkels.

Populatie beschermen

“We zijn erg blij en ook verbaasd dat deze extreem bedreigde diersoort nog leeft. Nu moeten we zorgen dat we de overgebleven populatie kunnen beschermen”, vertelt Colin Poole van WCS.

Manieren om over de schildpadden te waken zijn bijvoorbeeld het trainen van lokale medewerkers in het reservaat en afgestudeerde studenten leren om aanvullende data te verzamelen over de diersoort. Ook wil de WCS permanente bewakingsposten op zetten bij wegen die in en uit het reservaat leiden.

Naast de Arakan bosschildpad vond het WCS-team ook nog gele schildpadden en Aziatische bladschilpadden in het reservaat. Deze twee soorten worden met de dood bedreigd door illegale dierenhandel