Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Stabiliteit voor kind belangrijker dan twee ouders

COLUMBUS - Kinderen die door één ouder worden opgevoed, zijn niet bij voorbaat slechter af dan kinderen die door twee ouders worden grootgebracht. Als het gezin stabiel is, ontwikkelen kinderen zich in beide situaties hetzelfde.
Door ANP

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Ohio, dat zondag naar buiten is gebracht.

De resultaten van het onderzoek gaan in tegen de aanname dat het traditionele gezin een betere plek is voor kinderen dan de moderne vormen.

Volgens onderzoekster Claire Kamp Dush gaat de theorie niet op als het éénoudergezin wisselt van samenstelling, bijvoorbeeld doordat de ouder een partner krijgt.

Samenwonen

De wetenschapster raadt alleenstaande ouders dan ook aan goed na te denken voordat ze met hun partner gaan samenwonen of trouwen.

''Tenzij je zeker weet dat jij en je partner het op de lange termijn gaan redden, denk ik dat het beter is dat alleenstaande ouders niet gaan samenwonen met hun partner. Veranderingen in de familie vallen de kinderen zwaar.''

Ook scheidingen van getrouwde ouders zijn niet goed voor de schoolresultaten en het gedrag van de kinderen.

Stabiliteit

''Onze resultaten suggereren dat stabiliteit het belangrijkste is voor veel kinderen. Ze maken dan bijvoorbeeld geen scheidingen mee of andere veranderingen in de familie. Het maakt niet uit of dat een éénoudergezin is of een gezin van een getrouwd stel'', aldus Kamp Dush.

De wetenschapster onderzocht bijna vijfduizend moeders en meer dan 11.000 kinderen. Ze ontdekte dat de theorie voor Afro-Amerikaanse gezinnen niet opging.

Daar doen kinderen die opgroeien met twee ouders het beter op school en hebben minder gedragsproblemen dan kinderen met één ouder.

Aanbevolen artikelen