LONDEN - Het uiterlijk van pakjes sigaretten kan misleidend werken. Ook subtiele teksten zoals ''zacht van smaak'' kunnen rokers om de tuin leiden, blijkt uit onderzoek van de Britse Universiteit van Nottingham.

Dat meldde de BBC zondag.

De wetenschappers lieten achthonderd volwassenen en vijfhonderd tieners pakjes sigaretten zien en vroegen hen vervolgens naar hun mening.

De sigaretten in lichtgekleurde pakjes bevatten volgens de ondervraagden minder teer dan de sigaretten in donkere pakjes.

Daarnaast stelde 53 procent van de volwassenen dat een pakje Marlboro met een goud label minder gevaar oplevert voor de gezondheid dan andere sigaretten. Bijna een derde dacht makkelijker te kunnen stoppen met de 'gouden' sigaretten dan met die van Marlboro met een rood label.

Blanco

Toen de onderzoekers blanco pakjes lieten zien, vielen de vooroordelen over de sigaretten weg. Volgens de wetenschappers is de enige manier om geen misleidende informatie op pakjes sigaretten te zetten dan ook het verstrekken van blanco pakjes.

Sinds 2002 is het in de EU illegaal om op pakjes sigaretten te zetten dat ze minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan andere merken.

Teksten

Teksten als ''weinig teer'', ''licht'' en ''mild'' zijn verboden. Deze regels zijn volgens de onderzoekers echter onvoldoende om te voorkomen dat rokers misleid worden.