AMSTERDAM – Tijgers hebben gemiddeld genomen meer hersenmassa dan leeuwen. Dat is de verrassende uitkomst van een Brits onderzoek.

Wetenschappers van Oxford University vergeleken de herseninhoud van de schedels van 370 leeuwen, 225 tijgers, 32 jaguars en 42 luipaarden.

Uit het onderzoek bleek dat de hersenmassa in de schedels van de tijgers relatief gezien 16 procent groter was dan in de schedels van de andere katachtigen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Journal of the Linnean Society.

Verrassend

Die bevindingen zijn verrassend. Tot nu toe dachten wetenschappers altijd dat sociale dieren zoals leeuwen grotere hersenen hadden dan dieren die voornamelijk alleen leven, zoals tijgers.

“We hadden niet verwacht dat de tijger een relatief veel groter brein zou hebben dan de andere drie soorten, die allemaal ongeveer hetzelfde hersenformaat hebben”, verklaart hoofdonderzoeker Nobby Yamaguchi in de Britse krant The Daily Telegraph.

Intelligent

Evolutionair gezien wordt de grootte van een brein vaak geassocieerd met intelligentie. Maar de wetenschappers kunnen niet bewijzen dat tijgers ook daadwerkelijk slimmer zijn dan leeuwen.

“Jammer genoeg hebben we geen ander bewijs dat suggereert dat tijgers intelligenter zijn dan leeuwen”, aldus Yamaguchi.