AMSTERDAM - Mannen en vrouwen met een dijomvang van meer dan 55 centimeter, leven over het algemeen langer. Dat zou blijken uit Deens onderzoek.

Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen namen van 3000 mensen onder meer het gewicht, de lengte en dijomvang op. Ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte van de proefpersonen werd geregistreerd.

Vervolgens werden alle deelnemers aan het experiment meer dan 10 jaar gevolgd.

Uit de studie bleek dat mensen met de smalste dijomvang (minder dan 55 centimeter) twee keer zo veel kans hadden op ernstige gezondheidsproblemen of een vroeg overlijden.

Levensstijl

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het British Medical Journal. Volgens de onderzoekers staan hun bevindingen over de dijomvang los van andere risicofactoren.

“Het verhoogde risico heeft geen verband met andere factoren zoals gewicht, bloeddruk of levensstijl”, zo verklaart hoofdonderzoekster Berit Heitmann op BBC News.

Uit het onderzoek bleek verder dat de dijomvang van mensen een grotere invloed heeft op hun gezondheid dan de omvang van hun middel.

Beweging

De spieromvang in de dijen zou een goede afspiegeling zijn van de mate van beweging die een persoon krijgt. Ook zouden de spieren helpen bij de regulering van insuline, zodat de kans op suikerziekte kleiner wordt.

“Het meten van je dij is erg simpel, maar het zou wel eens een goede manier kunnen zijn voor doktoren om gezondheidsrisico’s in te schatten”, aldus Heitmann. “En het mooie is: als je smalle dijen hebt, kun je er gemakkelijk iets aan doen door ze te trainen.”