AMSTERDAM – Als een mens zijn DNA doorgeeft aan een volgende generatie, treden er gemiddeld 100 tot 200 mutaties op. Dat heeft een internationaal team wetenschappers vastgesteld.

De wetenschappers van instituten over de hele wereld onderzochten gezamenlijk duizenden genen op het Y-chromosoom van twee Chinese mannen.

Het Y-chromosoom wordt alleen doorgegeven van man op man. En de twee proefpersonen deelden een gezamenlijke mannelijke voorouder die in 1805 was geboren.

In theorie zou had het Y-chromosoom van de mannen dus identiek moeten zijn. Maar toch bleken hun genen enigszins te verschillen. Uit het aantal verschillen blijkt volgens de onderzoekers dat er gemiddeld 200 mutaties per generatie optreden in ons DNA.

Nauwkeurig

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Het is al langer bekend dat menselijk DNA regelmatig muteert. Maar nooit eerder slaagden wetenschappers er in om het aantal mutaties zo nauwkeurig in kaart te brengen.

Mierenei

“Een aantal jaren geleden was het nog niet mogelijk geweest om deze gegevens te achterhalen”, aldus onderzoeker Yali Xue van het Wellcome Trust Sanger Institute op BBC News. “Het ontdekken van deze mutaties kun je vergelijken met het zoeken naar een mierenei in de rijstwinkel van een keizer.”

Kanker

De meeste veranderingen die optreden in menselijk DNA zijn onschuldig. Maar soms kunnen mutaties leiden tot ernstige ziektes zoals kanker.

De wetenschappers hopen met hun onderzoek meer te weten te komen hoe mutaties ontstaan en hoe de wijzigingen in ons DNA eventueel kunnen worden voorkomen.