NIJMEGEN - Het maken van afwerende armbewegingen, letterlijk een stapje terug doen of nee schudden zorgen ervoor dat een mens alerter en geconcentreerder wordt.

Dat constateert sociaal psychologe Severine Koch van de Radboud Universiteit Nijmegen in haar promotieonderzoek.

Koch liet proefpersonen diverse bewegingen maken en tegelijkertijd of direct daarna een aantal tests doen die een hoge mate van alertheid en concentratie vereisten.

Mensen die voor de test een afwerende of ontkennende beweging maakten, presteerden beter dan de mensen die een toenaderende of bevestigende beweging hadden gemaakt.

Gevaar

Volgens de onderzoekster heeft dit te maken met het verband waarin de bewegingen normaal gesproken worden gebruikt.

''Mensen hebben de neiging om terug te deinzen als er gevaar dreigt, en dus alertheid en concentratie geboden is'', stelt Koch.

Stappentest

''Een toenaderende beweging is juist veilig. We voelen ons vertrouwd als we toenadering zoeken. Extra alert zijn is dan dus niet nodig.''

Ook liet zij 38 personen een stappentest doen. Zij moesten in willekeurige volgorde vier stappen naar voren, naar achter of zijwaarts doen en direct daarna weer een paar testjes uitvoeren.

Sociaal gedrag

Het naar achteren stappen kwam de prestaties het meeste ten goede, zo constateerde de psycholoog.

Het onderzoek maakt deel uit van een langjarig onderzoek van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit naar de interactie tussen automatische en gecontroleerde aspecten van sociaal gedrag en de rol van het onbewuste in dat gedrag.