CANBERRA - Een Australische duivensoort blijkt te kunnen communiceren door middel van een fluitend geluid dat met de vleugels gemaakt wordt. De kuifduif maakt een ander geluid wanneer een roofdier in de buurt is, dan wanneer in alle rust kan worden weggevlogen.

Wetenschappers van de Australian National University stelden woensdag dat voor het eerst is aangetoond dat geluid dat gemaakt wordt bij het opvliegen ook kan dienen als alarmsignaal.

Tot nog toe werd gedacht dat vogels alleen met hun zang alarm konden slaan.

Om achter het nut van het geluid te komen moesten de onderzoekers het gefluit van de vleugels van de kuifduif opnemen. Dat gebeurde toen de vogel rustig wegvloog en nadat de duif aan het schrikken was gemaakt door een nep-roofvogel.

Geen reactie

Toen een groep argeloze duiven het opgenomen panieksignaal hoorde, vlogen ze allemaal op. Het geluid van een rustig wegvliegende kuifduif leverde in de groep geen reactie op.

De geluiden die de vleugels van de kuifduiven maken zijn voor het menselijk oor bijna hetzelfde. De duiven horen het verschil echter meteen: het alarmsignaal is harder en sneller.