AMSTERDAM – De oceanen kunnen meer koolstofdioxide (CO2) opnemen dan was aangenomen en hebben daarmee een grotere invloed op het klimaat dan gedacht.

Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Nature Geoscience.


Dat komt door het fytoplankton dat in de oceanen leeft en CO2 opneemt uit de lucht. Daarmee fungeren de oceanen als een enorme spons voor het broeikasgas.

Als dat plankton sterft, dwarrelen de deeltjes naar koudere, dieper liggende lagen in de oceaan. Daar blijft het als het ware opgeslagen. Maar een deel wordt opgegeten en weer gerecycleerd tot CO2, dat terugkomt in de atmosfeer.


Computermodellen


Onderzoekers van de Princeton-universiteit en de Universiteit van Californië hebben via computermodellen vastgesteld dat kleine wijzigingen in dit koolstofsysteem grote gevolgen kunnen hebben voor het klimaat.


Nu vindt de recyclage plaats in de bovenste 210 meter van de oceanen. Als die diepte met 24 meter zou dalen, dan zouden de oceanen 27 deeltjes per miljoen meer CO2 uit de atmosfeer kunnen halen.


Ingewikkeld


Of dat mogelijk is moet nog blijken, volgens onderzoekster Eun Young Kwon (Princeton), die het onderzoek leidde. Dit fenomeen komt alleen voor wanneer de zuurstofconcentratie in de oceanen daalt.


Kwon benadrukt dat verder onderzoek nodig is om dit ingewikkelde mechanisme helemaal te begrijpen.