DELFT - De Technische Universiteit Delft mag in een gebied van 61 vierkante kilometer in de gemeenten Delft en Pijnacker-Nootdorp op zoek naar aardwarmte.

De instelling kreeg maandag een vergunning van het ministerie van Economische Zaken die dat mogelijk maakt.

De vergunning draagt bij aan het realiseren van de ambitie om een klimaatneutrale campus te ontwikkelen, aldus de TU Delft maandag.

Hoger niveau

De universiteit vroeg de vergunning aan in het kader van het Delft Aardwarmte Project (DAP), een initiatief van studenten en afgestudeerden van de opleiding technische aardwetenschappen om onderzoek en onderwijs op het gebied van aardwarmte op een hoger niveau te brengen.

Daarnaast wil de TU Delft in samenwerking met commerciële partijen de aardwarmte daadwerkelijk aanwenden om haar gebouwen en studentenhuizen duurzaam te verwarmen en zo 5 miljoen kubieke meter aardgas per jaar te besparen.

Andere projecten

De instelling werkt onder meer met de gemeente Pijnacker-Nootdorp samen om ook andere aardwarmteprojecten in de regio te stimuleren.

Aardwarmte wordt gewonnen uit waterhoudende lagen op een diepte van tussen de 1500 en 3000 meter. Het water heeft een temperatuur van tussen de 55 en 110 graden Celsius.

De belangstelling voor aardwarmte als duurzame warmtebron is de laatste jaren in Nederland gegroeid.