AMSTERDAM - Steekmuggen van de soort Aedes japonicus hebben in Zwitserland een gebied van zo'n 1400 vierkante kilometer succesvol gekoloniseerd. Dat hebben wetenschappers uit Zürich vrijdag gezegd.

Steekmuggen van de soort Aedes japonicus hebben in Zwitserland een gebied van zo'n 1400 vierkante kilometer succesvol gekoloniseerd. Dat hebben wetenschappers uit Zürich vrijdag gezegd.

De Aedes japonicus is een zogenoemde boomholtesteekmug, die het dodelijke West-Nijlvirus kan verspreiden. Het is volgens onderzoekers van de universiteit van Zürich voor het eerst dat de Aedes japonicus een leefgebied in Centraal-Europa heeft gekoloniseerd.

Japan

Wel werden eerder al koloniën in Frankrijk en België aangetroffen. De mug komt oorspronkelijk uit Korea, China en Japan, maar de soort heeft zich sinds enige jaren ook in Noord-Amerika gevestigd.

Besmetting met het West-Nijlvirus heeft in uitzonderlijke gevallen -minder dan een op de honderd- ook voor de mens zeer ernstige gevolgen, zoals hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Meestal blijft het echter bij griepachtige klachten.

Er bestaat geen effectieve behandeling tegen de West-Nijlziekte.