AMSTERDAM – De voedselvoorziening in verschillende Afrikaanse landen loopt gevaar door twee ziektes die bananen oneetbaar maken, meldt de BBC.

Gewassen van Angola tot in Uganda raken door de ziektes beschadigd. In veel van deze gebieden zijn bananen juist het belangrijkste voedsel.

Experts adviseren boeren met dwang bestrijdingsmiddelen te gebruiken of hun bananen in te ruilen voor een resistente soort.

Drastische maatregelen

De wetenschappers hebben een verklaring laten uitgaan waarin ze pleiten voor “drastische en dure controle maatregelen.” Zij adviseren boeren hun bananenvelden uit te graven, ze te behandelen met bestrijdingsmiddelen of de gewassen te verbranden.

De twee ziektes, het zogenoemde ‘banana bunchy top virus’ en een bacteriële verwelkingziekte, worden beiden verspreid door insecten en slechts een aantal bananensoorten zijn er tegen bestand.

Het bunchy top virus zorgt er voor dat de plant niet goed kan groeien, terwijl de verwelkingziekte de plant doodt en zorgt dat het fruit oneetbaar wordt.

Groot gevaar

Volgens Christopher Chemirehreh, van het Agrarisch onderzoekscentrum in Uganda dreigt er hongersnood voor de mensen in de probleemgebieden: “Het is een groot gevaar omdat bananen zo belangrijk zijn in veel gebieden. Als de boeren de ziektes niet kunnen controleren zullen ze geld en voedsel verliezen. Het is dus een heel groot probleem.”