AMSTERDAM – Het testosterongehalte van de man is bepalend voor goed vaderschap. Dat blijkt uit onderzoek van Franse wetenschappers.

Onderzoekers van University of Montpellier in Frankrijk reisden eind vorig jaar af naar Senegal om te ontdekken of het hormoon testosteron invloed heeft op de kwaliteit van ouderschap.

De mannen moesten aangeven hoeveel tijd en geld ze besteden aan hun echtgenoot en kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat vaders met meer testosteron over het algemeen meerdere vrouwen hebben, maar minder tijd aan hun echtgenote(s) en kinderen besteden.

Dit in vergelijking met mensen waarbij dit hormoon minder door het lichaam stroomt. Onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Direct.

Senegal

De deskundigen onderzochten 21 polygame mannen, 32 monogame en 28 ongetrouwde mannen. Allen woonachtig op het platteland in Senegal, waar het vrij normaal is dat een man meerdere vrouwen bezit.

Vaderschap

Volgens Peter Ellison, antropoloog aan Harvard University, kan met dit gegeven de kwaliteit van het vaderschap mogelijk beïnvloed worden. “Indien een man een jong kind heeft, maar zich onttrekt aan zijn vaderschap, zou het goed zijn om het testosterongehalte te kunnen verlagen”, zo zegt de antropoloog tegen New Scientist.