AMSTERDAM - Het aanleggen van bossen met kunstmatige bomen is een van de beste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Dat schrijven Britse wetenschappers in een nieuw rapport.

De onderzoekers van het Institution voor Mechanical Engineers waarschuwen dat de opwarming van de aarde zo snel gaat, dat het noodzakelijk is om nieuwe technologieën in te zetten in de strijd tegen klimaatverandering.

Vooral de inzet van zogenaamde kunstmatige bomen wordt aanbevolen door de wetenschappers, zo meldt de BBC.

Filter

Aan de techniek achter kunstmatige bomen wordt al hard gewerkt. De apparaten zouden CO2 uit de lucht kunnen halen met behulp van filters. Het koolzuurgas zou vervolgens kunnen worden opgeslagen.

De eerste prototypes van de apparaten zijn ongeveer zo groot als goederencontainers en kunnen volgens de onderzoekers 1000 keer zo veel CO2 uit de lucht halen als een natuurlijke boom.

“Aangezien kunstmatige bomen al in de prototype-fase zijn, kunnen ze in relatief korte tijd in massa-productie worden genomen”, aldus hoofdonderzoeker Tim Fox.

Spiegels

De Britse wetenschappers raden ook enkele andere nieuwe technieken aan om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zoals het gebruik van grote spiegels om zonlicht terug te kaatsen naar de ruimte. Verder zouden gebouwen kunnen worden uitgerust met bioreactors met algen die doormiddel van fotosynthese CO2 uit de lucht filteren.

“We geloven dat de technieken die wij voorstellen al binnen 10 tot 20 jaar een deel van ons landschap zullen vormen”, aldus onderzoeker Fox.