SEOUL - Een satelliet die met de eerste Zuid-Koreaanse ruimteraket was gelanceerd, is klaarblijkelijk teruggevallen richting aarde en in de atmosfeer verbrand. Dat maakten de Zuid-Koreaanse autoriteiten woensdag bekend.

De satelliet kwam niet in de gewenste baan om de aarde terecht door problemen met de raket. Een van de kappen waarachter de satelliet in de top van de raket was opgeborgen, liet niet los.

De raket kon onvoldoende snelheid maken. Ook vloog de Naro-1 te ver van de aarde.

Lyrisch

De satelliet werd daardoor op 387 kilometer hoogte uitgezet, in plaats van de geplande 302 kilometer.

De Naro-1 was dinsdag gelanceerd. De Zuid-Koreaanse regering reageerde aanvankelijk lyrisch. ''De raket is met succes gelanceerd. Ik feliciteer ons volk'', verklaarde premier Han Seung-soo.

Gaandeweg werd echter duidelijk dat de vlucht niet goed was verlopen. Zuid-Korea investeerde 400 miljoen dollar in het project.

Noord-Korea

Aartsvijand Noord-Korea had aangekondigd de internationale reacties op de lancering scherp in de gaten te houden. De communistische staat kwam eerder dit jaar zwaar onder vuur te liggen na een eigen raketlancering.

Het regime zelf zei een onschuldige communicatiesatelliet in de ruimte te hebben gebracht, maar volgens westerse regeringen testte Pyongyang een militaire langeafstandsraket.