CAPE CANAVERAL - Een tweede poging om de Amerikaanse spaceshuttle Discovery te lanceren, is opgeschort wegens een kapot ventiel in de brandstoftank. Dat maakte een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagavond bekend.

Het ruimteveer had woensdagochtend moeten vertrekken.

De brandstofklep zou na het vullen van de brandstoftank moeten sluiten, maar uit metingen werd niet duidelijk of dat inderdaad was gebeurd.

De NASA onderzoekt nog of de klep zelf of de sensoren defect waren. De lancering van de Discovery staat nu gepland voor vrijdagochtend.

Problemen

De brandstofkleppen van de Discovery zorgen vaker voor problemen. Eerder dit jaar moest de lancering van het ruimteveer tot vier keer toe worden uitgesteld, omdat de NASA twijfelde aan de betrouwbaarheid van een klep. Uit voorzorg werden alle kleppen vervangen.

Bij de eerste lanceerpoging dinsdagochtend gooiden onweer en regen rond de lanceerbasis in Florida roet in het eten. De Discovery moet met zeven bemanningsleden -zes Amerikanen en een Zweed- een tweeweeks bezoek aan het internationale ruimtestation ISS brengen.

Kopra

De Amerikaanse astronaute Nicole Stott blijft tot november aan boord van het ISS. Haar plaats wordt op de terugvlucht ingenomen door Timothy Kopra, die in juli was gelanceerd.

De missie is een van de laatste vluchten voor de 25-jaar oude Discovery. Eind volgend jaar gaat het ruimteveer met pensioen.