Koolhydraatarm eten verhoogt kans op hartaanval

JERUZALEM - Wie een dieet volgt waarbij weinig tot geen koolhydraten gegeten mogen worden, loopt kans op aderverkalking. Daardoor kan zo'n dieet de kans op hartaanvallen en beroertes verhogen.

Dat blijkt uit onderzoek van Israëlische wetenschappers op muizen, meldde de BBC dinsdag.

De onderzoekers voerden muizen drie soorten diëten: een zonder koolhydraten, een met veel vet en een menu van muizenvoer. De muizen die geen koolhydraten kregen, hadden weliswaar geen last van cholesterol, maar kampten wel met aderverkalking.

Na twaalf weken hadden deze muizen 15 procent meer aderverkalking dan de dieren die het muizenvoer aten. Het dieet met veel vet leidde tot 9 procent meer aderverkalking.

Beenmergcellen

De wetenschappers weten niet precies waardoor dit negatieve resultaat tot stand komt. Mogelijk zorgt een dieet met weinig koolhydraten ervoor dat beenmergcellen de aderen minder efficiënt schoonmaken. Ze adviseren een dieet te volgen dat een gebalanceerde mix is van alle soorten voedingsstoffen.

Diëten zonder koolhydraten waren vooral in de jaren negentig enorm populair. Duizenden mensen volgden diëten als Southbeach en Atkins, waar snel gewicht mee kan worden verloren.

Het is al langer bekend dat deze vorm van afvallen kan leiden tot schade aan de gezondheid. De Israëlische wetenschappers deden hun onderzoek omdat ze veel berichten hoorden over mensen die een dieet volgden en een hartaanval kregen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie