SEOUL - Zuid-Korea heeft voor het eerst in zijn bestaan een raket gelanceerd. De Naro-1 vertrok dinsdag vanaf een lanceerbasis voor de zuidkust van het land.

Bekijk de video

De raket heeft een satelliet voor wetenschappelijk onderzoek in een baan om de aarde gebracht.

In de loop van dinsdag of woensdag moet de satelliet voor het eerst een signaal naar de aarde sturen, aldus staatspersbureau Yonhap.

Vorige week werd de lancering op het laatste moment afgebroken vanwege technische problemen.

China

Met de lancering sluit Zuid-Korea zich aan bij de Aziatische ruimtegrootmachten China, India en Japan, die eerder al satellieten in een baan om de aarde brachten. Rond 2025 wil Zuid-Korea een satelliet naar de maan brengen.

De lanceerbasis op een eiland voor de zuidkust van Zuid-Korea was wegens de lancering streng beveiligd. De marine en luchtmacht hebben het complex omringd om eventuele aanvallen af te slaan en ongelukken te voorkomen.

Aartsvijand Noord-Korea heeft aangekondigd de internationale reacties op de lancering scherp in de gaten te houden. De communistische staat kwam eerder dit jaar zwaar onder vuur te liggen na een lancering.

Het regime zelf zei een onschuldige communicatiesatelliet in de ruimte te hebben gebracht, maar volgens westerse regeringen had Pyongyang een militaire langeafstandsraket getest.